Kan man cykle med en bæresele?

Eksempel på en cykelstol, som bør bruges i stedet for en bæreseleEt stigende antal forældre bruger slynger, vikler og bæreseler til at transportere deres nyfødte babyer og spædbørn, og nyde fordelene ved tæt fysisk kontakt, samtidig med at de kan gå overalt uden at tage en barnevogn eller buggy. Det var derfor uundgåeligt, at der for nylig var en debat om familie cykling på en større Facebook gruppe EUVoices. Her var der en som spurgte “Kan jeg cykle med min baby i en bæresele?” For at hjælpe forældre med de retlige og sikkerhedsmæssige konsekvenser, har jeg skrevet denne artikel. Det betyder ikke, at støtter de forældre, der cykler med deres baby, mens de bruger en bæresele, slynge eller strækvikle. Men lad os få slået det fast en gang for alle. NEJ det er ikke en god ide, eller lovligt at cykle med en baby i bæreseler, slynger eller vikler! Selvom det måske føles helt naturligt, og man selv syntes at barnet sidder lige så sikkert i sin bære sele, som i en cykel stol, så er det altså ikke en god ide. Det giver ikke samme balance og sikkerhed som en rigtig cykelstol gør.

Læs mere: Hvorfor benytte en bære sele til dit barn?

Hvornår må jeg så bruge en cykelstol til mit barn?

Der er faktisk ingen regner i loven, om hvornår du må transportere dit barn i en cykelstol. Dog skal barnet være stort nok til at kunne sidde selvstændig og forsvarligt i cykelstolen. Dette er typisk først omkring 9 måneders alderen. Det betyder også at man faktisk ikke kan have et spædbarn eller nyfødt med, når man er ude og cykle.

Hvorfor bruge en bæresele

Når du så ikke må cykle med dit barn, er der så andre grunde til overhoved at bruge en bæresele, vikle eller slynge? Ja masser, hvis du spørger mig. Som far til 2, har jeg flere gange haft fornøjelse af at gå rundt med mit barn i en bæresele. Bæreseler er efter min mening, noget af det bedste babyudstyr du kan købe. Har du selv børn, så ved du hvor rolig barnet ofte bliver når du tager det op, og går rundt med det. En af grundene til dette, er at barnet er mere trygt når han eller hun, kan mærke sine forældres nærhed. Er det tale om helt små børn, så er det også vigtigt at de kan se ens mor eller far, og de den første måneds tid er dette et problem. Nyfødte har nemlig et meget begrænset synsfelt i starten, og kan ikke se ret langt. Derfor er det en god ide at bære rundt på dem, da dette gør dem ekstra trygge. Men man bliver jo ret hurtigt træt i armene, og man har ikke mulighed for at foretage sig meget andet, når man bære rundt på dem. Disse problemer løser en god bæresele. Så er det ikke længere tungt at bære på barnet, og du har samtidig dine hænder fri. Det gør at du har mulighed for at lave alle mulige andre ting, mens du bære rundt på den lille (bortset fra at cykle).

Læs mere: Test af populære bæreseler

Så selvom du ikke må benytte en bæresele når du er ude og cykle, så er der alligevel mange fordele ved en sådan, og sikkert også en af grundene til at bæreseler er enormt populære i disse dage. Personligt kan jeg anbefale en Ergobaby 360 four position, da det efter min mening (og i mange test), er det bedste du kan få. Den er ikke den billigste, og koster ofte lidt over 1000 kroner, men den er bestemt mer prisen værd, i forhold til f.eks. en Childhome til 500 kroner. Har du en lille ny, så tag og i det mindste overvej at prøve en sådan bæresele, slynge eller strækvikle.

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.